Diablo III

Diablo III

Na 12 jaar wachten is het dan eindelijk zo ver, het vervolg op Diablo 2 is er! Niet geheel verassend heet deze titel dan ook Diablo III. Zelf heb ik voor dit deel geen andere Diablo game gespeeld, dus mijn excuses als bepaalde dingen standaard zijn voor deze franchise maar ik ze toch benoem. Dit omdat na het zien van verschillende trailers en artwork ook ik was overtuigd, dit wilde ik gewoon spelen.

Na het aanmaken van een Battle.net account kan je meteen aan de slag met het spelen van Diablo III. De eerste keuze waar ik voor kwam te staan was het aanmaken van een character. Er zijn vijf verschillende klassen waaruit je kan kiezen.

Als eerste kun je kiezen uit de ‘ The Witch Doctor Class’ die allerlei wezens tevoorschijn laat komen en kan beïnvloeden. De ‘Wizard Class’ lijkt hier een variant op, maar hij moet het hebben van de natuur in plaats van kleine monstertjes. Dan is er ook nog de ‘Demon Hunter Class’, deze klasse maakt gebruik van kruisbogen en ander grof geschut. Deze drie bovenstaande klassen zijn het meest effectief op een lange afstand, maar kunnen er slecht tegen om omsingeld te zijn.

Voor de mensen die graag wat dichter bij hun vijanden komen is er de mogelijkheid om als monnik te spelen in de ‘Monk Class’. Deze is zeer snel en kan dus ook makkelijk aan een grote groep belagers ontsnappen om er daarna weer doorheen te razen. En als laatste is er de ‘Barbarian’ die het vooral moet hebben van zijn zwaard. Deze is op een korte afstand ook het sterkste van de vijf. Ikzelf heb een sterkte voorkeur voor de ‘Barbarian’ omdat ik graag midden in de actie zit, wat met deze klasse het beste uit is te voeren.

Nadat je een character hebt gekozen begin je opdrachten uit te voeren. Wat mij meteen opviel is dat de map niet meteen helemaal zichtbaar was, maar dat ik beetje bij beetje kon zien waar ik kon lopen. Dit houdt tot op zekere hoogte de spanning er wel in want je weet immers niet welke kant nou de juiste is, maar kan soms toch wel frustrerend werken. Ikzelf ben namelijk zo iemand die elke centimeter van de game wil onderzoeken. Dan wil het nog wel eens voorkomen dat je bijna heel de map hebt doorlopen, maar op het begin nog een stukje hebt overgeslagen. Heel dat stuk moet dan weer overnieuw gelopen worden, om er dan achter te komen dat er helemaal geen doorgang zit, maar gewoon een doodlopend paadje. Ik had het leuker gevonden als de omlijning van de map wel zichtbaar geweest zou zijn, maar de inhoud stukje voor stukje wordt vrijgespeeld.

Veel opdrachten hebben een grote overeenkomst met elkaar. Praat met die en die, loop naar een bepaalde plek, slacht wat monsters af en kom weer terug bij het begin. Dit lijkt misschien repetitief en dat is het ook, maar het stoort helemaal niet. De omgevingen zijn wel zeer gevarieerd en zijn tot in de puntjes goed uitgewerkt. Het ene moment sta je in een grasachtig gebied te vechten en het volgende wat je ziet is een duistere grot. De afwisseling is hierin dan ook erg leuk gedaan. Ook is er een grote hoeveelheid aan vijanden. Deze vijanden kunnen zowel klein als groot zijn, maar echt moeilijk zijn ze nooit. Ook heb je de mogelijkheid om een vechter in te huren die dan naast jouw zijde het kwaad bestrijd. Omdat dit alles zo makkelijk speelt blijft de spanning en de actie behouden. Die spanning blijft er ook nog eens inzitten omdat de muziek echt fenomenaal is! Tijdens je reis zal je begeleid worden door een fantastische soundstrack gelijk aan games zoals TES: Skyrim. Door deze mooie muziek ga je helemaal op in de wereld van Diablo III.

Ook goud is erg belangrijk in Diablo III, hiermee valt of staat je gekozen character. Met dit goud kun je namelijk niet alleen verschillende items kopen zoals wapens, drankjes of uitrusting, maar heb je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld de juwelier en smid te trainen. Als je kiest voor het laatste dan kan moet je verschillende keren een bepaald bedrag in goud betalen, en zal deze een hoger level krijgen. Door dit te doen kan de smid heel wat verschillende wapens meer maken, dan toen hij nog op het eerste level zat. Om deze wapens uiteindelijk ook te kunnen gebruiken moet je nóg een investering doen, magische wapens moeten namelijk omgesmolten worden, waardoor dan een nieuw wapen gemaakt kan worden. Helaas lukt dit niet met gewone wapens, wat ik erg jammer vind, want deze zijn namelijk een heel stuk goedkoper (en makkelijker te vinden)!

Wapens en uitrusting zijn echter ook te koop bij verschillende kooplieden die door heel het spel te vinden zijn. Het is altijd aan te raden om zeker langs twee verschillende kooplieden te gaan, aangezien de wapenstatistieken toch aardig kunnen variëren.

Goud is echter makkelijk te verdienen. Er liggen namelijk per speelveld diverse overleden krijgers en/of burgers verspreid. Door deze lijken te onderzoeken zal je vaak goud tegen komen en in sommige gevallen zelfs wapens! Ook kan je gaan zoeken naar schatkisten. Deze schatkisten staan vaak goed verborgen, dus het is aan te raden om de omgevingen goed uit te kammen. Uiteraard levert ook het verslaan van vijanden geld op. Ook wordt met het zoeken van deze schatkisten de speelduur aanzienlijk verlengt.

Helaas is er wel iets aan te merken op de manier waarmee Blizzard deze game beveiligd heeft. Het is namelijk verplicht om altijd een internetverbinding te hebben. In de eerste instantie lijkt dat geen groot probleem, aangezien Diablo III nou niet echt een spel is dat je snel even in de trein speelt. Wel wil het in mijn huis af en toe voorkomen dat mijn verbinding voor ongeveer tien seconden wegvalt. Hiermee raakt ook de verbinding met de servers kwijt en wordt je dus uit het spel geknikkerd. Een game die zich ook echt online afspeelt zoals World of Warcraft is dat zeker te begrijpen, maar voor een (voornamelijk) singleplayer game vind ik deze keuze toch zeer teleurstellend. Alle progressie die je hebt gemaakt na een checkpoint is dan ook helemaal weg. Ook heb je niet de mogelijkheid om het spel te spelen terwijl Blizzard onderhoud verricht aan de servers. En niet alleen in deze opzichten gedraagt Diablo III zich als een een online game, maar op met het pauzeren (of juist het gebrek daaraan). Het is namelijk niet mogelijk om de game op pauze te zetten terwijl je aan het spelen bent, alles gaat gewoon door. Dit kan best vervelend zijn als je midden in een grote quest zit en bijvoorbeeld even wil eten of iets anders moet doen. Máár, afgezien van deze kleine minpuntjes is Diablo III toch zeker wel een aanrader.

Conclusie

Met Diablo III heeft Blizzard een game afgeleverd die zeker aan mijn verwachtingen heeft voldaan. Ik blijf het jammer vinden dat er een constante internetverbinding aanwezig moet zijn, maar dit is dan ook het enige wat ik kan bedenken wat niet goed is aan deze game. Een spannende sfeer is aanwezig evenals mooie graphics en een prachtige soundtrack, waar kan een gamer nog meer op hopen?

Geluid 29/30

Graphics 25/30

Gameplay 26/30

Replay Value 8/10

————————–

Totale score 88/100

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *