Toen ik nog een kind van een jaar of negen was las ik dagelijks boeken. Daarna is dat drastisch verminderd totdat ik zelfs helemaal geen boeken meer las. Een jaartje terug heb ik die oude vergeten hobby toch maar weer eens opgepakt en nu lees ik af en toe weer een boek. Toen ontdekte ik Enter the Story, een serie gemaakt door Chris Tolworthy.
Veel spellen hebben een eigen verhaal, sommige spellen zijn gebaseerd op een verhaal. Enter the Story is geen van beide, het ís een verhaal. Op creatieve wijze weet de maker hiervan oude verhalen in een nieuw jasje te steken. Met de huidige technologieën is er steeds meer mogelijk. Ik twijfelde daarom ook een beetje of dit nou een spel, een E-book of een vorm van educatieve software was. Er zijn verschillende versies van de boeken, offline en online. Zo kan je een aantal boeken gewoon via je internet browser lezen, wat handig is voor mensen met weinig opslagruimte. Online kan je gratis ook één hoofdstuk per dag spelen. Je hoeft verhalen dus niet te kopen, maar dit is wel aan te raden omdat je dan beter in het verhaal blijft. De hoofdstukken zijn namelijk niet zo heel lang, maar het is wel een goede manier om zo aan de speelstijl te wennen. Ook is er geen geluid in verhalen. Dat is bij boeken nooit zo natuurlijk, maar het was leuker geweest als dit er wel goed in verwerkt zat. Dit is namelijk zeer gemakkelijk te doen via de computer. Wel is er de mogelijkheid om een klassiek radiostation aan te zetten. Hoewel dit leuk bedacht is, sluit het helemaal niet goed aan bij de boeken.
De offline varianten download je als een applicatie. Ikzelf geef de voorkeur aan het laatste want zo kan je ook spelen als je geen internetverbinding hebt. Dit maakt het een erg leuk tijdverdrijf voor in de trein. Er zijn op dit moment ongeveer tien verhalen te vinden. Ik zal hier niet gaan vertellen welke dit zijn, maar wel wat de opzet is. Zoals eerder gezegd speelt het zich af in een verhaal. Je krijgt bij elke scène verschillende opties voorgeschoteld en het is dan aan jou om te kiezen welke het beste erbij past. Vaak zijn meerdere antwoorden mogelijk, dus je kunt de volgorde van het verhaal een klein beetje buigen naar je eigen voorkeur. Zo kan je op bepaalde stukken klikken op de personen die op dat moment in beeld zijn. Hierbij wordt dan extra achtergrondinformatie verteld. Dit is erg leuk want zo zie je eigenlijk het verhaal, achter het verhaal!
Doordat dit interactieve gedeelte is het verstandig om goed op te letten wat je gedaan en gezegd hebt. Later in het verhaal kunnen en verwijzingen zitten naar eerdere gebeurtenissen, dus het kan nog wel eens van pas komen. Heb je nog nooit deze klassieke boeken gelezen (zoals ik) dan kunnen bepaalde gebeurtenissen nogal verwarrend overkomen. Gelukkig kan je altijd terug gaan in het verhaal mocht je een verkeerde keuze gemaakt hebben. Nadat je een verhaal uit hebt gespeeld zal je niet vaak een tweede keer spelen. Zodra je weet waar je moet klikken of wie wat gaat zeggen is de lol er snel van af. Des te leuker is het dat de maker hiervan elke week een nieuw verhaal op de website plaatst. Zo kunnen liefhebbers van Enter The Story toch blijven genieten van deze apart serie.
Conclusie
Dit is een leuke ervaring als je van boekend houd. Mocht je echter niets met lezen hebben dan gaat Enter the Story hier niets aan veranderen. Het is erg leuk gedaan om verhalen interactief te maken en het laat je zo ook echt meedenken met het herhaal. Voor nog geen €12,- heb je niet alleen de huidige verhalen, maar ook alle toekomstige updates. Dat is natuurlijk spotgoedkoop voor zoveel content. Wel zou ik graag hiervan nog een iPad versie van willen zien, daar is deze software écht geschikt voor!
Plezierfactor 48/60
Presentatie 20/30
Prijs 10/10
————————
Totale score 78/100